9 деца са одобрени за лечение в чужбина

Published by burn on

Девет деца получиха одобрение за лечение в чужбина. На днешното заседание на Обществения съвет към Фонда бяха разгледани заявленията на 67 деца. 14 продължават лечението си в чужбина, а 28 бяха насочени за лечение в България.

Седем не са одобрени от външни експерти. Общественият съвет взе решение децата с детска церебрална парализа да бъдат лекувани в Сърбия по метода на “Улзибат”. За един от случаите, който е извън компетентността на Фонда, бе взето решение да се потърси мнението на министър Петър Москов.

Преди заседанието председателят на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ заяви:

“Аз съм лекар, педиатър съм. Мога да преценя кога има проблем, който реално е спешен и кога не е спешен. Гаф с дете може да стане, но не заради това, че Фондът нещо е забавил, за голямо съжаление. Защото интересът на българските деца е не всичко да се прави джаста-праста и само по административен път, за да видим, че всичко е наред, а да може по същество да бъдат решавани техните медицински проблеми. И когато за голямо съжаление част от тези деца идват с една документация, безобразна, медицинска, понякога, какво да правим ние?”

“Аз съм човек на възраст. Бях помолен в този момент да помогна, такава ми е мисията и това правя. Оттам нататък какви са операциите, има си други органи. Какво е станало, какво не е станало, аз не мога да коментирам. Каквото и да е казал господин министърът, едва ли ще се приема правилник, който не е по правилата, в такъв смисъл, че един правилник за да се направи, той се слага на сайта на министерството за публично обсъждане. Работим по принцип по някакви точки от правилника, обсъждания има, което е нормално”, каза още Пилософ, цитиран от БНР.

 

Източник: БНР

Categories: Новини