You dont have javascript enabled! Please enable it!

Проф. Кантарджиев: Грипна епидемия ще има през февруари

Published by burn on

Снимка: clinika.bg

Все още е рано да се говори за грипна епидемия, но е възможно, предвид единичните случаи в някои големи градове, циркулацията на вируса да започне от средата на януари.

Това заяви в Сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Той бе категоричен, че епидемичното развитие, когато ще има много болни, ще бъде през февруари, а пикът верояатно ще настъпи в края на февруари.

“Грипът беше пандемичен при две деца от Бургас, това бяха първите два доказани случая у нас. Тези деца вече са здрави. След това в София при други две деца беше доказан случай на грип пак от А група, но тип H3. На 31 декември Националната референтна лабораторията по грип доказа наличието на грип при дете, което лежи в Инфекциозна болница в София, при него вирусът е от генетичната група “Виктория”, група B”, поясни проф. Кантарджиев.

Специалистът коментира, че преди години, в началото на грипните епидемии първите случаи бяха през ноември и обикновено епидемията започваше с циркулация на вируси от група B, а след това продължаваше с вируси от група А. Проф. Кантарджиев изрази мнение, че сега не може да се каже какво точно ще се случи, но е вероятно вероятно да има циркулация на грип от вируси от група А.

Трябва да се спазват предпазните мерките, които се предприемат нормално в такива случаи, обясни той – децата да носят носни кърпички, когато тръгнат на училище например, докато температурата на въздуха позволява да се отварят поне на един пръст разстояние прозорците в трамваите в София. Също така е важно редовнто проветряване вкъщи и на работните места.

Специалистът посочи, че при заболелите от грип, причинен от вируси от група А и група B няма съществена каква разлика, но по правило грипната инфекция, причинена от B група вируси по-трудно се поддава на лечение с приетите противовирусни лекарства. Тя води до епидемия, която в национален мащаб се развива по-бавно, но и отшумява по-бавно, вероятно към средата на март, каза проф. Кантарджиев.
Източник: zdrave.net

Categories: Новини

error: Alert: Content is protected !!