51-годишна жена става донор на сърце, черен дроб и бъбреци

Published by burn on

Военен транспортен самолет „Спартан“ е транспортирал 51-годишна жена от Добрич в мозъчна смърт от Варна вчера. На борда на самолета е бил и екип от болница „Св. Екатерина“.

„Жената е с кръвоизлив, който е пробил във вентрикулите на мозъка, т.е. състояние несъвместимо с живота. Получихме информацията около 4,30-5,00 следобед. Благодарение на бързата организация на военните самолетът „Спартан“ беше готов и излетя към 8,30 вечерта с екип на болницата, основно анестиолози с проф. Церански. В 12,30 донорът вече беше в болницата“, разказа директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев пред bTV.

Проф. Начев поясни, че се е наложило да избират между двама крайно нуждаещи се реципиенти за органите на донора, но в крайна сметка са се спрели на 61-годишен мъж, който е в крайно състояние, интубиран, а всичките му органи вече отказвали. „Това беше единственият му шанс да бъде спасен. Дано има късмет. Ще му бъде присадено сърцето“, каза проф. Начев.

В момента три екипа – от „Св. Екатерина“, гастроентеролози от ВМА, които ще присадят черния дроб и екип уролози на Александровска болница, които ще присадят бъбреците, са в операционната и започват експлантацията на органите от донора.

„В близките часове ще бъде завършена сърдечната трансплантация. До колкото знам чернодробната трансплантация във ВМА ще бъде извършена на дете. Достойно е това, което са направили роднините на донора. Те са се съгласили веднага, когато е установена мозъчната смърт“, допълни още проф. Начев.

Източник: Btv

Categories: Новини