5 храни ни пазят от болести

Published by burn on

Често укрепващият им ефект върху организма се подценява заради слабата информираност на хората. За чесъна се знае, че помага, но малцина са наясно, че и орехите, и пикантните подправки имат подобно действие.

Пилешката супа държи далече вирусите

Според американско изследване карнозинът в пилешката супа я прави домашно лекарство срещу леки вируси и неразположения през студените месеци. Карнозинът е вещество, което използват атлетите, за да се представят по-добре на състезание. Според учените веществото повишава издръжливостта и мускулната сила, действа като мощен антиоксидант и подмладява клетките. Освен карнозин пилешката супа съдържа и много цинк, който укрепва организма, за да може да се пребори с вируса. Помага и след това – когато сме вече болни.

За да има максимален ефект, се консумира всеки ден и задължително гореща. Заради високата температура бактериите в горните дихателни пътища не могат да се разпространяват толкова бързо. Доказано е, че цинкът съкращава настинката с три дни.

Чай от черничеви листа понижава кръвното

Една от най-модерните хранителни добавки. Вече се продават изсушени в някои биомагазини у нас и в повечето дрогерии. Най-богати на витамини, аминокиселини и други полезни вещества са тези от бяла черница. Използват се в китайската медицина от векове, а също и в Древна Гърция, но напоследък добиват популярност и у нас заради многобройните им лечебни качества. Помагат при хипертония, понижават холестерола, обогатяват кръвта, укрепват костите, бъбреците и черния дроб и засилват имунитета.

За да приготвите чай от черничеви листа, берете ги млади, а после ги изсушете на сянка или във фурната на слаб огън – около 40 градуса. Хубавото е, че този чай не съдържа кофеин и танин и към него не се привиква.

Сланината има антиканцерогенно действие

Сланината съдържа незаменими мастни киселини, каротин, витамини А, D, E и други, които организмът усвоява по-лесно, отколкото при всички видове растителни масла. Лекари казват, че тя е по-полезна дори от рибеното масло. Затова в последните години учени и диетолози се опитват да възвърнат изначалната слава на сланината, която дълго време е била най-набеденият продукт в бита на народа ни. Всъщност, приемана в разумни количества – до 20 г на ден, и слабо осолена, сланината не увеличава, а регулира лошия холестерол, укрепва защитните сили, дава енергия, има антиканцерогенно действие и др.

Кълнове и поници ни подмладяват

Витамините и ферментите в кълновете подмладяват организма – възстановяват остротата на зрението, косата и кожата стават красиви, а зъбите – здрави. Изчислено е, че кълновете са с около 300 пъти по-полезни от непокълналите зърна и семена. Най-полезни за имунитета са тези от бобови семена и ленено семе.

Ако кълновете се оставят, порастват нежни зелени стръкчета – поници, които също могат да се консумират в салати. Най-полезни за имунитета са тези от житните кълнове. За да се получат поници, семенцата трябва да се засадят в почва и да се поливат редовно. Съдът задължително трябва да се постави на слънчево място. Покълването става най-лесно в буркан, захлупен с марля и поставен на слънце. Пониците се режат с ножица, когато достигнат височина от 5 до 10 см.

Ябълков оцет мори микроби и гъбички

Ефикасно средство за прочистване на организма, с мощно антибактериално действие. Две супени лъжици на ден, разтворени в 1 ч.ч. вода с 1 с.л. мед, правят организма по-устойчив на вируси. Домашният еликсир успешно бори различни видове гъбички и микроби. Това прави ябълковия оцет един от най-добрите натурални антибиотици наред с чесъна. Той възстановява и киселинния баланс в организма, а това е важна предпоставка, за да не боледуваме.

 

Източник: БЛИЦ