You dont have javascript enabled! Please enable it!

Чисти ръце срещу летните вируси

Published by burn on

Според акад. Ангел Гълъбов – вирусолог от Института по микробиология при БАН чистите ръце са начина ни да се предпазим от летните вируси и инфекции.

Той препоръча старателни вскидневни грижи за ръцете ни, като миенето след работа е задължително. Това е нещо на, което трябва да научим децаата си, ако искаме да са здрави.

Най-големият проблем сред вирусните инфекции през летния сезон са ентеровирусите. Те са над 130 вируса, които имат особености, които трябва да се напомнят. Първо – те са изключително устойчиви в околната среда, каза акад. Ангел Гълъбов. Втората особеност е, че над 80 на 100 от причиняваните от тях инфекции са без симптоми.

Препоръката на вирусологът е да внимателно да подбираме местата на които се храним, както и начина по който я приготвяме.

Относно въпросът дали да очакваме епидемия през лятото – отговорът му беше отрицателен. Ситуацията намало да бъде по различна тази с която се сбълскваме всяка година и посочи, че те имат такава особеност, че един и същи вирус в един и същи регион, може да причини различни клинични картини. Засега в болниците няма и поразени от ентеровируси.

 

 

 

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

error: Alert: Content is protected !!