5 Ползи На Пуканките

Published by burn on

Пуканките са предпочитана храна за много хора, посещаващи киносалоните или обичащи да гледат филм, похапвайки пред телевизора вкъщи. В обществото се смята, че те са по-скоро вредни, отколкото полезни, най-вече заради мазнините, с които се правят. Но истинските и неподправени пуканки имат своите ползи за здравето. Техните свойства регулират кръвната захар, понижават холестерола, подобряват храносмилането.

Може би някои от нас знаят, че пуканките съдържат фибри, но не са и предполагали, че освен тях те са богати на полифенолни съединения, антиоксиданти, витамин В комплекс, манган, дори магнезий.

Ето няколко невероятни ползи на пуканките:
1. Подобряват храносмилането

Храненето с пуканки осигурява на тялото енергия. Една от най-важните им ползи е, че те са от типа пълнозърнести храни. В тях има влакна, които подпомагат движението на червата и затова пуканките се препоръчват при запек. Фибрите също стимулират перисталтиката и предизвикват секрецията на храносмилателни сокове, което от своя страна помага за здравето на цялата храносмилателна система.

2. Понижават нивата на холестерола

Пълнозърнестите храни съдържат ценни влакна, които могат да премахнат излишния холестерол от стените на кръвоносните съдове и артериите. Намалявайки нивото на лошия холестерол, човек има по-малък риск да получи сърдечносъдови заболявания като атеросклероза, инфаркт, удар. Пуканките могат да намалят и напрежението върху сърдечната система.

3. Контролират кръвната захар

Третата жизненоважна роля на влакната в пуканките е въздействието им върху кръвната захар в организма. Когато тялото има достатъчно количество фибри, то регулира освобождаването и управлението на нивата на кръвната захар и инсулина. Пуканките се препоръчват най-вече на диабетици.

4. Предотвратяват стареенето

Свободните радикали причиняват много вреди на тялото. Появяват се бръчки, възрастови петна, дегенерация на макулата и слепота, мускулна слабост, когнитивен спад, остеопороза, болест на Алцхаймер, деменция, косопад. Хапвайки качествени пуканки, ние ще се чувстваме по-здрави и щастливи дори в по-напреднала възраст, благодарение на мощните антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.

5. Помагат в борбата с килограмите

Една малка купа пуканки съдържа около 30 калории, което е приблизително 5 пъти по-малко от същото количество мазен картофен чипс. Освен това съдържанието на влакна в пуканките ще ни накара да се чувстваме по-заситени. Това ще ни попречи да ядем заради лошо настроение. Пуканките също имат ниско съдържание на наситени мазнини, а естествените им масла са полезни на организма.

Пуканките могат да бъдат много по-здравословна храна, ако си ги приготвяме вкъщи, а не купуваме готовите пакети от магазина. В тях има много количество сол, палмово масло и други добавки, които са вредни за организма. Освен това пакетите, които поставяме в микровълновата фурна, могат да пуснат вредни химикали, които да ни навредят допълнително. Затова е по-добре да си купим царевица за пукане от пазара, която лично да приготвим и овкусим.

Източник: http://www.puls.bg/

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/food/news_29382.html