20 хиляди онкоболни може да останат без лечение

Здравната администрация у нас е предприела действия за закриване на единствения център в България за лечение на онкоболни в последен стадий и на такива, при които нито един от конвенционалните методи не помага.

Според статистиката става въпрос за около 20 хил. неизлечими случаи годишно, при които единствен шанс за живот е модерният метод на т.нар. инсулин-потенцирана терапия.

Пациентите сами си я заплащат и тя няма финансиране от НЗОК.

НЗОК УСТАНОВИ НАРУШЕНИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ОНКОБОЛНИ

Хората подават жалби, че им се отнема правото на живот, коментира д-р Христо Дамянов, онколог и съуправител на Центъра по интегративна медицина в София.

По думите му, след като е бил направен некомпетентен медицински одит и само частично е била иззета документация, е била поискана заповед за отнемане на лиценз. Причината – желанието на ръководството за публично и прозрачно отразяване на одита, последвано от репресивни действия от инспектиращите, информира “Труд”.

„Тези твърдения остават недоказани“, посочват от агенция „Медицински одит“. „Какво да правим, ако бъде прекъснато единственото лечение което ни помага?“ Вместо отговор получаваме омерзително бюрократични текстове от разни чиновници с ампутирана професионална и човешка съвест“, категорични са пациентите обаче.

ИСУЛ: НЯМА ДА ИМА ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ПРИЕМ НА ОНКОБОЛНИ

Към момента инсулин-потенцирана терапия се прилага само във въпросния център по интегративна медицина в София, срещу който служители на здравната администрация са подали жалби до институциите с искане за отнемане на лиценза.