Устройство ще разпознава болестта по дъха

Published by burn on

„На-Ноуз” e  името на устройството, с чиято помощ ще могат да се поставят диагнози.

Помислете само, колко би било хубаво да можете да разберете от какво сте болни без скъпи и болезнени изследвания, а само чрез дишането си.

Точно това е целта на учените, създали иновация, с която може да се засекат 17 различни болести само чрез аромата на дъха ви.

Според тях точността на устройството „На-Ноуз” надвишава 86% при поставянето на диагноза.

За да постигне това то анализира т.нар. летливи органични съединения, които се отделят от нас при дишане, когато сме болни. Изследователите са разкрили, че всяко едно от веществата в тях има „сигнатура”, с която може лесно да се идентифицира болестта и да се различи от останалите, пише БГНЕС.

“Дъхът е отлична суровина за диагностика”, казва откривателят на устройството Хасам Хаик от Института по технологии в Изрел. “Той може да бъде извлечен и без инвазивни и неприятни процедури, а и можете да го опитате отново и отново, ако е необходимо без това да причинява болка.”

Идеята за диагностициране на болестис помоща на миризмата не е нова. През последните десет години изследователи са провеждали подобни тестове за болести като туберкулоза или кистозна фиброза – в случая на последната, тестът се възползва от факта, че пациентите “произвеждат почти четири пъти повече оцетна киселина, отколкото здравите хора. ”

 

 

 

Източник БГНЕС