СЗО: В рамките на 30години броят на диабетиците се е увеличил 4 пъти.

Published by burn on

Във връзка със Световния ден на здравето, който се отбелязва на 7 април, СЗО публикува първия си “Глобален доклад за диабет”, който акцентира върху диабетно болните хора. СЗО подчертава необходимостта от засилване на превенцията и лечението на болестта.


Според доклада разпространението на болестта се разраства във всички райони на света. Основните фактори, движещи това драстично увеличаване броя на заболелите са липсата на физическа активност,затлъстяването и наднорменото тегло. През 2014 г., 422 милиона възрастни (или 8,5% от населението) са имали диабет, в сравнение с 108 милиона (4,7%) през 1980.

Епидемията от диабет има сериозни здравни и социално-икономически въздействия, особено в развиващите се страни.
През 2014 г. повече от 1 на 3-ма възрастни на възраст над 18 години са с наднормено тегло и повече от един на 10 са с наднормено тегло. Усложненията на диабет може да доведе до инфаркт, инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност и дори ампутация на долен крайник. Степента на ампутация на долен крайник са от 10 до 20 пъти по-високи за хора с диабет. Захарният диабет е важен рисков фактор и за ускоряването на процеса на атеросклероза, който води до стесняване на по-големите кръвоносни съдове, и повишава риска от настъпване на инсулт, исхемична болест на сърцето и други.

Диабетът представлява хронично заболяване, при което панкреасът не произвежда достатъчно инсулин и / или е нарушено действието на инсулина (инсулинова резистентност). Тези нарушения водят до повишаване на кръвната захар (хипергликемия).

Насочващи към диагнозата захарен диабет са типичните симптоми на повишена жажда, повишен прием на вода и повишено уриниране. Често пъти откриването на захарен диабет става след изява на острите усложнения, най-вече кетоацидоза. При болни с диабет тип 2, наличието на хронични усложнения, може да предшества поставянето на диагнозата.

Източник : СЗО

Categories: Новини