Пробиотици, пребиотици и синбиотици – добрите бактерии, които ни помагат да сме по-здрави!

Published by burn on

В тази статия ще ви разкажем за един вид хранителни добавки, които стават все по-популярни като средство за подобряване на здравето – пробиотици, пребиотици и синбиотици. Ще ви разкажем и каква е разликата между трите, защо са полезни и как точно да си ги набавим.

Можете да ги намерите във вид на сиропи, прахчета и таблетки. Но също така можете да приемате и храни, които ги съдържат в естествен вид. Диетолозите дори препоръчват да изберете втория вариант, защото тогава пре- и пробиотиците се абсорбират и разграждат от организма по-лесно.

Пробиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми, които подобряват вътрешния микробен баланс на човека. През 1953 г. тези полезни бактерии са наречени „пробиотици” – в превод „бактерии за живота“. С други думи, това са „добрите“ бактерии, които живеят в нашия организъм.

Такъв полезен микроб е Лактобацилус булгарикус – бактерията от българското кисело мляко.

Съществуват и други млечно-кисели бактерии, които се използват за производството на кисело мляко, туршия, сирене, кисело зеле, бира, вино, сайдър, кимчи, шоколад и други ферментирали храни.

Бифидобактериите са други полезни микроорганизми. При малките деца тяхното количество в червата е голямо, но с напредване на възрастта намалява. Затова, ако ги приемате като хранителна добавка, ще подобрите храносмилането си.

Пробиотиците спомагат за възстановяването на естествения баланс в червата и стомаха и участват в разграждането на хранителните съставки, жлъчните киселини и някои продукти на обмяната на организма. Те потискат развитието на други, болестотворни микроби.

Пробиотиците могат да подобрят имунната система и цялостното здравословно състояние на човека. Те се използва за лечение на раздразнено дебело черво, диария, запек. Някои щамове могат да спомогнат за превенцията на различни алергични симптоми, да намалят лактозната непоносимост и др.

За да си набавяме повече пробиотици, трябва да консумираме повече ферментирали млечни храни като йогурт, кисело мляко узрели сирена и др. продукти, които съдържат живи бактерии.

Някои не-млечни продукти също съдържат пробиотици, например кисело зеле, кимчи (корейско ястие), мисо (японско ястие), темпе (индонезийско ястие) и соевите напитки.

Пробиотиците се произвеждат и продават и под формата на хранителни добавки, които можем да намерим в аптеки, дрогерии и по онлайн магазини за спорт и здравословно хранене. Някои от тези добавки съдържат само един щам лактобацили, а други са комбинация от различни полезни микроби. Те са направени така, че бактериите да преминат невредими през киселата среда в стомаха и да се заселят в червата.

Пребиотици

Пребиотиците са естествени, несмилаеми хранителни съставки, които повлияват метаболизма ни, като избирателно стимулират растежа и активността на „добрите“ бактерии в дебелото черво и по този начин помагат за укрепване на здравето. С други думи, пребиотиците са храната на пробиотиците.

За да изпълнят успешно мисията си, те трябва да успеят да достигнат до червата, без да бъдат разградени в стомаха.

Пребиотици се съдържат в лука, праза, чесъна и цикорията, в боба, граха, в прясното мляко, в бананите, артишока, аспержите, соята, пълнозърнестите храни.

Въпреки че не е напълно доказано, се смята, че пребиотиците имат антимикробен, антиканцерогенен и антиостеопорозен ефект. Също така те оказват влияние и върху нивото на кръвната захар, увеличават абсорбирането на минералите в организма и подобряват баланса им.

Някои съвременни проучвания показват, че пребиотиците, които се съдържат в киселото мляко и др. ферментирали млечни продукти, намаляват риска от ракови заболявания, особено на дебелото черво.

Синбиотици – комбинация от пробиотик и пребиотик

Когато приемате пробиотиците (добрите бактерии) и пребиотиците (тяхната храна) заедно, това подобрява действието им и съответно усилва ефекта им върху здравето ни.

Продуктите, които комбинират пребиотици и пробиотици се наричат синбиотици. В естествен вид, синбиотикът се получава, когато хапваме, банан с йогурт или печени аспержи с темпе. Разбира се, те също се продават под формата на хранителни добавки.

Пробиотиците са важни както за възрастните, така и за децата. Много хора не знаят, че в кърмата се съдържат няколко щама полезни бактерии и пребиотични съединиения, които спомагат за доброто усвояване на кърмата и подобряват здравето на бебето. В последните години производителите на адаптирани млека и бебешки храни също включват пробиотици и пребиотици в своите продукти, като избират щамове, които естествено се срещат в майчината кърма.

Пробиотици в козметиката

Пробиотици можете да намерите и в някои кремове и други козметични продукти. Те подпомагат естествената защита на кожата, образуването на нов колаген, хидратирането на стареещата кожа. Също така намаляват негативния ефект от излагането на слънце и появата на фини бръчки. Има проучвания, при които са постигнати отлични резултати при лечение на екзема, детски алергични състояния, акне и розацея.

Ако не можете да си позволите скъпа козметика с пробиотици, можете да си направите домашна маска за лице с кисело мляко. Просто намажете лицето си с равномерен слой мляко, изчакайте около 20 мин. и изплакнете с топла вода. Тонизираща маска се получава от 1 чаена чаша кисело мляко, смесена със сока на 1 лимон. Ако пък искате да стегнете порите на лицето, можете да приготвите маска от 2 супени лъжици кисело мляко и 2 супени лъжици овесено брашно. Разбъркайте добре и оставете в хладилник за няколко часа, за да може овесът да поеме киселото мляко.

Ако решите да прилагате тези домашни маски, се уверете, че кожата ви понася добре киселото мляко. Ако усетите сърбеж или дразнене, веднага изплакнете маската с хладка вода и не я използвайте.

Автор: infozauk.com