Предстои актуализация на Позитивния лекарствен списък

Published by burn on

Пациентите с есенциална хипертония ще получават на 100% реимбурсирано лечение, това ще струва поне още 6-7 млн. лв. на касата.

Тече процес на преразглеждане на реимбурсния статус на всички лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, съобщи на медийния семинар на НЗОК маг. фарм. Йорданка Вълчева, директор на дирекция във финансиращата институция. Това се налага, обясни тя, поради изтичане на гратисния 3-годишен период според действащото законодателство – Закона за здравното осигуряване и лекарствения закон, и по тази причина Позитивният лекарствен списък ще бъде актуализиран, което ще доведе и до обновяване на реимбурсната листа на касата. Със сигурност ще има медикаменти, които ще бъдат изключени поради промени в кратката характеристика на продукта, поради това, че вече не се внасят у нас и по други причини, посочи тя.

НЗОК работи активно с Националния съвет по цени и реимбурсиране, всеки ден изпращаме не по-малко от 30-40 писма със становище до съвета за различни лекарствени продукти, потвърди подуправителката на касата Иванка Кръстева. Особено внимание се обръща на групата на антихипертензивните медикаменти, тъй като се предвижда въвеждането на 100% реимбурсация на тези продукти при есенциална хипертония, стана ясно още по време на семинара. По данни на касата към момента 300 000 пациенти с тази диагноза са получавали по тази причина лекарствено лечение, реимбурсирано от касата, поясниха експертите. По тяхно мнение все още е трудно да се прогнозира колко средства допълнително ще са необходими на касата, за да покрие пълната реимбурсация на медикаментите за домашно лечение на тези болни, поради предстоящата актуализация на лекарствения списък, но ориентировъчно може да се приеме, че сумата ще бъде не по-малка от 6-7 млн. лв., обясниха от екипа на НЗОК.

Източник: Български здравен портал

Categories: Новини