Подобрен рекорд на Гинес за жива ДНК верига – на плажа във Варна

Published by burn on

Във Варна 4 хиляди души поставиха нов рекорд на “Гинес” – за “Най-голяма ДНК верига, съставена от хора”, предаде БГНЕС. Участниците са се събрали на южния плаж в града като са образували формата на двойноверижна структура.

Организатор на инициативата е Студентският съвет на Медицинския университет в града. Събитието премина под мотото “Бъди част от бъдещето”.

Участниците е трябвало да запазят статично положение за 5 минути. Като през това време са прозвучали химните на България и Европа. За събитието във Варна пристигна съдия от Лондон, който призна, че е постигнат нов рекорд на Гинес.

Досегашният рекорд за най-голяма ДНК верига, съставена от хора, принадлежеше на Турция. Веригата е била образувана в Анкара, където преди три години са се събрали 3034 души.

Първата “Книга за световни рекорди на Гинес” е издадена на 27 август 1954 г. Идеята се е зародила в средата на миналия век, когато изпълнителеният директор на пивоварна “Гинес” Хю Бийвър е влязъл в спор по време на лов коя в най-бързата птица за отстрел в Европа. След като не намерил информация в никой справочник, Бийвър поръчал на двама братя да съставят книга с факти.

https://www.youtube.com/watch?v=sxC8ilzbwLI

Източник: Дневник

Categories: Новини