Онкоболни – в капана на споровете между НЗОК и болниците.

Published by burn on

Онкоболни пациенти попаднаха във вихъра на споровете между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и лекарите и болниците. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов съобщи на пресконференция днес, че за три болници има сигнали, че са спрели да приематн пациенти след 1 април заради новите правила на работа.

Москов увери, че комплексното лечение на пациентите с онкологични заболявания е гарантирано. Той заплаши, че, ако „някой си позволява да спекулира и напрежението сред пациентите се увеличава“, ще се стигне до отнемане на разрешителни за дейност и прекратяване на договори на болници със Здравната каса.

Здравният министър допълни, че пациентите могат да подават сигнали до министерството или до националния фонд в случай на отказ за лечение.

От НЗОК подчертават, че няма причини лечебните заведения, изпълнители на болнична онкологична помощ, за които е необходимо да имат договор с НЗОК за Амбулаторна процедура №5 „Определяне на план за лечение на болни със злокачествени заболявания“, да отказват хоспитализация на пациенти.

Касата пояснява, че до края на април болниците могат да продължат да работят по досегашния ред. След тази дата дейността им вече трябва да е в съответствие с новата наредба

Според новите правила за лечение на онкоболните пациенти болниците трябва да осигурят комплексно лечение, т.е. да гарантират пълния лечебен цикъл на пациентите. Това означава, че освен скъпоплатената от Здравната каса химиотерапия, лечебните заведения трябва да предлагат и лъчелечение, както и да разполагат с отделение по нуклеарна медицина. Това породи опасения и сред пациентски организации, че достъпът до лечение ще бъде ограничен.

На болниците, които обаче не могат да осигурят комплексно лечение, им е дадена възможност да сключват договор с други лечебни заведения, които могат да осигурят комплексно лечение на пациентите.

Същевременно НЗОК ще плаща и дейността на онкокомитетите, които назначават лечението. Тези комитети се предвижда отново да продължат да обслужват по няколко болници, но специалистите, които участват в тях, трябва да отговарят на по-стриктни критерии. Това ще доведе до намаляване на броя на онкокомитетите, защото не всички болници ще могат да си позволят да сформират такива. Болниците, които не сформират комитет, също могат да сключват договор с други лечебни заведения.

Онкокомитетите ще изработват цялостен план за лечение на пациентите. В тях трябва да участват – хирург, лъчетерапевт, химиотерапевт, диагностиг, патолог, обясни министър Москов. Пациентите ще получават плана си за лечение преди изписването им от болницата.

Болниците, в които няма онкокомитети, ще изпращат документите на пациентите до други болници, в които са сформирани комитети. Ако пациент получи мнение от един комитет, но реши да се лекува в друга болница, случаят ще се обсъжда наново, а ако се налага, ще се прави и допълнителна диагностика, допълни Мария Рачева, председател на Сдружението на лечебните заведения по онкология.

Москов посочи, че повече от 25 болници отговорят на изискванията за комплексност на лечение на онкологични заболявания.

Онколози от големите болници подкрепят позицията на Москов и допълват, че досега процесът на лечение на пациентите с онкологични заболявания е бил разпокъсан. Според тях в някои случаи се е стигало и до грешно лечение.

Източник: Plus.bg

Categories: Новини