Нова ваксина за генитален херпес – ефективна срещу вируса

Published by burn on

Нова инжекция може да третира генитален херпес като променя имунната система на организма по начин, който му позволява да се бори с вируса.

Ваксината, която е първата срещу херпес симплекс вирус тип 2, намалява активността на инфекцията.

Макар да няма лечение за сексуално преносимата инфекция, симптомите могат да се контролират чрез медикаменти. Изявата на вирусната инфекция върху кожата в областта на гениталиите намалява с 60% в резултат на употребата на ваксината.

След преминаването на курс от три инжекции ефектът трае за период до една година и също така се намалява броят на изява на симптомите сред засегнатите. Тя работи като стимулира антитела в кръвообращението, като целта е те да направят вируса неактивен. Ваксината „събира“ белите кръвни клетки, които циркулират в организма в търсене на всякакви инфекции.

Повече от 500 млн души в световен мащаб са засегнати от този вирус, а новата ваксина би могла значително да намали скоростта на предаването ѝ, поясняват специалистите от Университета на Индиана в САЩ.

Понастоящем лечението на вируса включва медикаменти, предназначени за третиране на изявата на симптомите и понижаване на риска от предаването му по полов път. По думите на изследователите ефикасността на ваксината, позната като GEN-003, се повишава, когато е в комбинация със съществуващите медикаменти.

Изследователите изпитват ваксината сред 310 участници, които имат анамнеза на хроничен рецидивиращ генитален херпес. На тях са им прилагани по 3 инжекции на една от шест различни дози на ваксината.

Повече от година участниците биват изследвани за стимулиране на имунната система срещу херпесния вирус. Измерва се също и честотата на установяване на вируса върху кожата им около областта на гениталиите, както и броят на дните, в които има наличие на видим херпес.

Оказва се, че ваксината значително понижава честотата на поява на херпеси, в сравнение с предишното лечение.

Гениталният херпес се предава чрез сексуален контакт и води до появата на болезнени блистери в областта на гениталиите.

Източник: DailyMail

 

Categories: Новини