Инсултът покосява все по-млади българи

Published by burn on

Тревожна тенденция се наблюдава у нас към „подмладяване“ на инсултите. Възрастта на засегнатите пациенти намалява все повече, а един от примерите за това е 27-годишно момче, което е било прието с инсулт във Втора неврологична клиника миналата година. С такава диагноза са били лекувани и двама млади мъже на около 30 години. Причината при тях е била злоупотреба с наркотици.

Инсултите са най-честата причина за смърт и страната ни е на първо място в Европа по този показател. Това обяснява проф. д-р Силва Андонова, ръководител на Втора неврологична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“. По думите й при 80% от случаите става дума за исхемични инсулти, а в останалата част – за кръвоизливи, които също водят до смъртност. Употребата на дрога също допринася за неврологични проблеми. Други рискови фактори са диабет, хипертония, висок холестерол, някои лекарства и др.

Характерни за острите инсулти са внезапна проява на неврологична симптоматика; слабост на ръка, крак; изкривяване на лицето; загуба или промяна на говора. От изключителна важност са бързата реакция и транспортирането в болница, посочва още проф. Андонова.