Имунната система се променя, когато станем родители.

Published by burn on

Защитните сили на организма се сриват при появата на дете на бял свят.

Родителството има значим ефект върху имунната система. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. „Сианс е авнир”, предаде БТА.

Появата на дете на бял свят променя не само живота на родителите му, но и имунните им системи, установиха учени от Кембриджкия университет във Великобритания и Католическия университет в Льовен, Белгия.

Оказва се, че ефектът от родителството върху имунната защита на организма е дори по-лош от този от острия гастроентерит. Ефектът не е свързан единствено със срив в имунните системи на двамата родители, а и с тенденцията имунните им защити да станат сходни.

За да стигнат до тези изненадващи заключения, учените изследвали редица фактори, които могат да повлияят върху имунната реакция, като например възрастта, пола и затлъстяването. Били анализирани кръвни проби от 670 души на възраст между 2 и 86 години в разстояние на 3 години.

Резултатите показват, че имунният отговор е повлиян най-много от това, че двойката съжителства и отглежда заедно детето. Имунните системи на двамата родители били „склонни” да се променят и да станат сходни – да притежават с 50 на сто по-малко вариации в сравнение с мъж и жена, подбрани случайно сред населението.

„Отглеждането на дете е сериозно предизвикателство. Следователно не е учудващо, че променя радикално имунната система”, отбеляза съавторът на изследването д-р Ейдриън Листън.

Учените все пак били изненадани, че отглеждането на дете отключва далеч по-силен имунен отговор в сравнение с острия гастроентерит.

„Изследването ни за пръв път се поинтересува от имунните профили на двама души, които имат интимна връзка”, поясни ученият. Той е на мнение, че лишаването от сън, стресът, предаваните от деца микробни инфекции отчасти обясняват срива в имунните системи на родителите.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Immunology.

Източник: БТА