Изумително: Две лекарства лекуват рак на гърдата за 11 дни

Published by burn on

Две лекарства свиват значително или направо унищожават тумори в гърдите само за 11 дни. Откритието е революционно и може да означава, че на жените, болни от рак на гърдата, вече няма да им се налага да се подлагат на химиотерапия. Това разкриха британски лекари, предаде BBC.

Медикаментите, които са изпробвани върху 257 жени, влияят върху специфична уязвимост на тумора, проявяваща се в един от десет случая на рак на гърдата.

Двете лекарства са лапатиниб и транстузумаб, който е по-известен като херцептин. Те атакуват протеина HER2, който засилва растежа на някои видове рак на гърдата.Дори лекарите обаче не очаквали резултатите да са толкова бързи. Първоначалната цел на изследването им била да видят до каква степен на тумора може да се повлияе в периода между диагностицирането и операцията за премахване. Но когато времето за операции дошло, при някои пациентки от туморите не било останало нищо.„Ефектът бе изумителен. Бяхме особено изненадани от бързото действие. Резултатите са много интригуващи“, коментира проф. Джудит Блис от Института за изследване на рака в Лондон.