Ешерихия коли дебне от пералните

Published by burn on

Хората излагат здравето си на риск, защото не почистват пералните си. Това показва проучване на фирма за ремонт на електроуреди, съобщава британският в-к Daily Express.

Данните разкриват, че 44% от пералните машини са пълни с бактерии Ешерихия коли, които са много опасни и могат да причинят редица сериозни усложения за здравето. Други от установените бактерии са Псевдомонас аеругиноза и златист стафилокок.

Ешерихия коли може да причини тежки чревни инфекции, а някои от щамовете водят и до бъбречна недостатъчност.

Авторите на изследването обясняват, че бактериите се развъждат, защото често хората се опитват да спестят и перат редовно на 30 или 40 градуса. Това обаче не е редно, защото по този начин се увеличава рискът от развъждане на бактериите.

Прането на по-висока температура обаче е способно да ги убие. Добре е и поне веднъж месечно пералнята да се изплаква с препарат и на температура от 90 градуса.

Участниците в проучването е трябвало да отговорят на въпроса колко често почивстват домакинските си електроуреди и по-конкретно пералните машини.

Резултатите показали, че под 20 на сто от анкетираните спазват препоръките да хигиенизират пералнята поне веднъж на месец.

Повече от половината от запитаните са заявили, че им се случва да я почистват веднъж на няколко месеца и дори по-рядко.

Младите хора са най-небрежни към хигиената на пералнята. Цели 30% от участниците на възраст от 18 до 24 години и 20 на сто от възрастовата група 25-34г., си признават, че никога не са го правили.

Проучването е устаовило още, че микровълновата фурна е най-чистият уред в домакинството. Над 30% от анкетираните заявяват, че я чистят поне веднъж седмично.

Източник: Plus.bg

Categories: Новини