Дълги часове на стола в офиса – седалищен синдром

Published by burn on

Повечето от нас вероятно знаят какво се случва с тялото ни, когато прекарваме целия работен ден на стола в офиса – болки в кръста, гърба и краката.

Е, това състояние си има ново име – скрит седалищен синдром.

Терминът е въведен от Крис Колба, физиотерапевт от Университета в Охайо и има за цел да опише влошаването на физическото състояние, причинено от прекаленото седене на стола.

„Седалищният мускул е основен амортисьор. Когато той не работи правилно, това може да доведе до разпределяне на напрежението върху дргуи мускули и тъкани. Поемайки цялото това напрежение, те се претоварват в даден момент”, обяснява Колба.

В резултат на това, се намалява обхватът на движение и се увеличава болката в кръста, бедрата и коленете. Парадоксално, но това състояние може да бъде причинено и от прекомерно тичане и друг вид повтарящи се движения.

Според Колба обаче този проблем е най-силно изразен при хората, които работят в офис и не се радват на достатъчно физическа активност.

В допълнение към мускулните проблеми, заседналият начин на живот допринася в голяма степен и за затлъстяване, както и за други хоринични заболявания, като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Рецептата за лечение на седалищния синдром според Колба е много проста – повече движение.

„Едно от най-важните неща е поддържането на бедрата мобилни чрез стречинг и упражнения за гъвкавост. След това идва мястото на упражненията за укрепване на седалищния мускул, като клякане, мостове и напади”, обяснява още специалистът.

По думите му седалищният синдром не е официална медицинска диагноза, но проблемът е толкова реален, колкото са реални и последиците от него.

В някои случаи се стига до много сериозни проблеми в тазобедрената област и дори до наранявания на менискуса, които да налагат необходимостта от операция.

Източник: Плюс БГ