Днес е Световният ден на сърцето

Published by burn on

По традиция, на 29 септември всяка година Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести и за високата смъртност, до която те водят, за начините за превенция.

В България Световният ден на сърцето официално се организира от Дружество на кардиолозите (ДКБ), в сътрудничество с БЧК. Тази година той ще бъде отбелязан на 29 септември с инициатива в столичното 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски”, в която ще вземат участие председателят на ДКБ доц. Васил Велчев и д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на БЧК.

МБАЛ „Медика” ще отбележи световния ден на сърцето с чаша сок от арония и консултация с кардиолог

По време на събитието на децата ще бъде изнесена лекция за лесен и достъпен здравословен начин на живот, а доброволци на БМЧК ще им раздадат информационни материали.

Тази година фокус на кампанията са подрастващите и семейната среда, а мотото е „Зареди живота си с енергия”, което става с няколко лесни стъпки – здравословно хранене, ежедневна физическа активност, отказ от тютюнопушене.

Посланията на здравото сърце ще бъдат символично изпратени от учениците на 32-о СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” към децата на България, написани от тях на балони, които ще бъдат пуснати от двора на училището.

Източник: БГНЕС