Гъбички по краката – можем ли да предотвратим появата им?

Published by burn on

Кожата – като орган с голяма обща повърхност е в пряк досег с голям брой вредни и безвредни за нея фактори от околната среда. Голяма част микроорганизмите представляват нормална флора за кожата, без да водят до някакви болестни прояви. Съществуват и такива микроорганизми, наричани още условни патогени, които при определени фактори могат да придобият болестотворни свойства.

Гъбичните инфекции, или наричаните още с медицинския термин микози, засягат най-често пръстите на ръцете и краката. Като превалират микозите по пръстите и ноктите на краката. Пролетните и най-вече летните месеци се характеризират със зачестяване на инфекциите поради факта, че краката се затоплят и изпотяват, което е добра предпоставка за развитие на гъбички.

Лица, чиито професии изискват носенето на затворени обувки целогодишно страдат по-често от гъбични инфекции. Жените страдат малко по-често, в сравнение с представителите на мъжкия пол.

Кои са заболяванията, които благоприятстват развитието на микози?

На първо място стоят захарният диабет и съдовите заболявания на крайниците. Обяснението е, че при недобро кръвообращение на кожата, когато има някакви микротравми или рани – процесът на зарастването им е много по-бавен. Тоест дълго време остават входни врати, през които могат да проникнат болестотворните микроорганизми.

Ако по кожата има някакви кожни заболявания – дерматит, екземи, проникването на бактерии и гъбички също е улеснено. Гъбичните инфекции могат да се предадат при пряк допир, затова и зачестяването им е главно лятото, когато са по-чести посещенията на обществени басейни. Освен това носенето на общи чорапи и обувки с други лица увеличава възможността за пренос на инфекцията.

С какви симптоми се характеризира инфекцията?

В началото започва лек сърбеж, който е придружен с неприятна миризма от кожата на засегнатото място. В мястото на сърбеж, кожата е хиперемирана (зачервена) и леко оточна. Засягат се най-често местата, между пръстите на краката, тъй като там се задържа най-много влага. Ако се засегне нокътната плочка – ноктите загубват блясък и постепенно променят цвета си в бледо жълто. Освен това се променя и структурата на самия нокът – той започва да се разслоява.

Препоръки за предпазване от гъбични инфекции

На първо място е стриктната хигиена на ръцете и краката. Ежедневно краката трябва да се измиват с вода и сапун, а при страдащите от диабет и съдови увреждания на крайниците да се съблюдава регулярно за микротравми или рани по ходилата, тъй като при тях е нарушена и нервната осезаемост, поради което невинаги се усеща болка, дори и на фона на по-сериозни наранявания.
Свързани статии..
Срещу гъбички по слабините 0
Гъбички през бременността – как се лекуват? 0
5 билки срещу кандида 2

При изрязването на ноктите на краката е желателно то да не бъде прекалено, тъй като кожата под ноктите е чувствителна и по-лесно може да бъде нарушена целостта и, а съответно с това да последва и развитието на гъбична инфекция.

Известно е, че изкуствените материи запарват краката повече, в сравнение с естествените. Затова се препоръчва по възможност по-честото използване на обувки и чорапи от естествени материали, а не от синтетични. Нужно е при първи симптоми да се консултирате с дерматолог или ако не ви е за първи път и сте запознати със симптомите – да започнете своевременно лечение. Най-често това е с локално нанасящи се кремове, лосиони или мехлеми, които съдържат активна съставка – антимикотик. Целта е по-бързо да бъде ерадикирана инфекцията, за да не се разпространи по съседните участъци на кожата.

Предлагат се и спрейове за крака и обувки, които имат функцията да дезинфекцират. Те също биха били от полза, особено ако засегнатото лице се оплаква от чести гъбични инфекции.

По отношение на диагнозата е добре да бъде взет секрет от засегнатото място, за да се установи конкретният инфекциозен причинител. Тъй като в някои случаи симптомите може да наподобяват гъбична инфекция, но причинителят да бъде друг.

Източник: Плюс БГ