You dont have javascript enabled! Please enable it!

В УМБАЛ “Александровска” осъществиха интраоперативно лъчелечение на карцином на гърдата

Published by burn on

Интердисциплинарен екип от хирурзи, анестезиолог, лъчетерапевт, физик, рентгенолог и клиничен патолог, под ръководството на проф. Георги Тодоров, началник на Втора хирургия в УМБАЛ „Александровска“, приложи за първи път иновативния метод, при който третирането на туморното ложе чрез единична фракция на лъчение се прилага директно в оперативния разрез по време на хирургичната интервенция.

„По този начин се съкращава времето на лечение и то се завършва на място – по-бързо, по-удобно и по-ефективно, без да се налага пациентката отново да постъпва в болница“, обясни д-р Свилен Маслянков – специалист в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“ и един от участниците в операцията. Този вид лечение е подходящо при начални неметастазирали тумори на млечната жлеза. Специалистът изтъкна и другите му предимства: чрез 10–15-минутното облъчване по време на оперативната интервенция се избягва последващо продължително конвенционално лъчелечение; този вид терапия намалява обема и дозата на радиационно облъчване на здравите тъкани и органи в съседство (бял дроб и сърце), тъй като се облъчва само оперативната зона и се постига по-добър локален контрол на болестта, с което се намалява риска от локален рецидив.

“Интраоперативното лъчелечение е общоприета в световен мащаб, иновативна методика за лечение на рака на гърдата, подчерта проф. Тодоров и изрази надежда, че скоро ще се въведе в рутинната клинична практика и в България, основавайки се на факта, че съчетанието на органосъхраняващата хирургия с интраоперативно лъчелечение понижава значително риска от ранни и късни рецидиви на болестта, води до понижаване на смъртността и значително снижава риска от извършване на мастектомия (премахване на гърдата) на втори етап“.

Ултрамодерната „Уредба за интраоперативно kV лъчелечение“ в Клиниката по хирургия е една от топ придобивките на УМБАЛ „Александровска“, които МЗ осигури през 2015г. със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“. От четирите болници в страната, разполагащи с подобна система, „Александровска“ първа получи сертификат за експлоатация на високотехнологичното оборудване.

 

 

 

Източник:

error: Alert: Content is protected !!