„Бионичен гръбнак“ – що е то?

Published by burn on

Австралийски учени се надяват, че малко устройство с дължина 3 сантиметра и дебелина няколко милиметра ще даде възможност на парализирани пациенти да проходят, контролирайки крайниците си подсъзнателно, пише The Guardian.

Новото устройство, наречено “бионичен гръбнак”, е с размера на кламер за хартия и ще бъде имплантирано на трима пациенти в Кралската болница в Мелбърн следващата година. Доброволците ще бъдат първите хора, които ще изпробват изобретението. Досега то е тествано само върху овца.

Лекарите ще направят малък разрез на врата на пациентите и ще вкарат катетър, съдържащ бионичния гръбнак в кръвоносните съдове, водещи към мозъка, за да го поставят върху моторния кортекс – мозъчната област, откъдето нервни импулси задействат движенията на мускулите. Катетърът ще бъде изваден, оставяйки импланта в мозъка.

Върху повърхността на бионичния гръбнак има електроди, които ще засичат сигнали от моторния кортекс и ще ги изпращат към малко устройство, присадено в рамото на пациента. Това устройство ще преобразува сигналите в инструкции, които ще се изпращат към бионични крайници чрез Bluetooth.

Процедурата и устройството са разработени от изследователи от Кралската болница в Мелбърн, Мелбърнския университет и Института за неврология и умствено здраве “Флорей” и са описани в публикация в журнала Nature Biotechnology. Д-р Никълъс Опи, един от авторите на проекта, посочва, че процедурата ще отнеме само няколко часа.

Проф. Тери О’Браян, медицински директор на неврологичното отделение на болницата, казва, че разработката на бионичния гръбнак е „Свещен Граал“ за бионичните изследвания. По думите му първоначално пациентите ще трябва да се обучат да мислят за движението на бионичните протези, но с времето тези мисли ще станат подсъзнателни. Бионичният гръбнак няма да възстанови прекъснатите пътеки в мозъка, а ще му помогне да намери нови начини да се справя, отбелязва проф. О‘Браян.

 

Източник: Тhe Guardian

Categories: Новини