Ас в ангиологията показва техники за отпушване на артерии на краката

Published by burn on

Д-р Иван Мартинов от  “Пирогов”: Целта е да спасяваме все повече пациенти от ампутация.

Нови техники как да се избегне ампутация при най-тежките случаи на хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК) ще покаже на 6 април в „Пирогов” д-р Ралф Ландхоф – ангиолог с опит от близо 16 хиляди инвазивни процедури за възстановяване на нормалната проходимост на артериите.
Хроничната артериална недостатъчност на крайниците представлява стесняване или запушване на артериите на краката, което води до лошо кръвоснабдяване и недостиг на кислород в тъканите от засегнатата зона.

В тежките случаи се стига до некрози и ампутация, но с развитието на новите технологии в медицината и навременното лечение това може да се избегне. Предизвикателството за инвазивните кардиолози и ангиолози в България е, че голяма част от пациентите с този проблем отлагат лечението или не спазват предписаните им терапии и се стига до сериозни, понякога фатални усложнения. Това обясни д-р Иван Мартинов, началник на Отделението по инвазивна кардиология в „Пирогов”, което ще домакинства на демонстрирането на нови техники.

„Това са сложни продължителни интервенции, за които ще се определят няколко пациенти, нуждаещи се от бързо отпушване на артериите, за да не се стигне до ампутация на засегнатия крак. Имаме опит и правим такива манипулации, в сътрудничество с д-р Ландхоф – едно от големите имена в тази област, ще разширим похватите с някои специфични техники”, обясни д-р Мартинов. Работата на немския специалист и изследовател ще може да се наблюдава от 30-ина специалисти – те ще виждат всичко на големи монитори в учебната зала на отделението.
„Последните тенденции са стесненията на съдовете да се преодоляват с едновременно двупосочно въздействие, нещо подобно на ускореното пробиване на тунели с усилия от двете срещуположни посоки – обяснява шефът на инвазивната кардиология. – Така се съкращава времето на операцията и се намалява рентгеновата експозиция. Като цяло методът е по-щадящ и залага предпоставки за по-бързо възстановяване. 

 

В над 90 процента от случаите лечението е успешно. Важно е след това обаче да не се допусне ново натрупване на плаки в съдовете, което води до рецидив на артериална недостатъчност . Голямата отговорност за това е на пациентите, които трябва да се придържат към препоръчания им здравословен начин на живот и най-вече да спрат цигарите.”
Основната причина за ХАНК е атеросклерозата. Човек може да има генетично предразположение за смущения в обмяната на мазнините, но често в дъното стои неправилният хранителен режим с прекалено висока консумация на храни, богати на холестерол, обездвижването, затлъстяването. Много силно влияе пушенето – доказано е, че то е сред най-рисковите фактори за достигане до артериална недостатъчност. Затова винаги съветвам пациентите да откажат цигарите, обяснява специалистът.
Сред рисковите фактори са и мъжкият пол, напредването на възрастта, диабетът.
За ХАНК може да се мисли при честа умора с болки и схващане на краката, особено при физическо натоварване; бледа кожа и усещане за студ в крайника. В късната фаза на заболяването се стига до постоянна мъчителна болка, трудно лечими рани, гангрена. Приблизително 1 от петима възрастни има някаква степен на стеснение на артериите, при 1 от 10 – в по-тежка степен.

С усъвършенстването на ендоваскуларните (безкръвни) терапии може да се помогне на все повече хора. Предимство на “Пирогов” е, че по уникален начин се постига комплексност на лечението – инвазивното отделение работи в тясна колаборация с единствения по обхвата си център за лечение на трудно зарастващите рани и гнойно-септичната хирургия, обяснява д-р Мартинов.

Източник: 24 часа