“Умно яке” !!!

Published by burn on

Учени от Уганда са разработили „умно яке“, което може да диагностицира пневмония по-бързо от лекарите. Откритието дава големи надежди срещу болестта, която убива стотици деца по света, съобщи БГНЕС.

Идеята е на 26-годишната Оливия Кобуронго, която дълго време страда от различни неразположения, преди да й бъде поставена правилната диагноза. Тъй като лечението закъснява, възрастната жена е починала.

Оливия споделила хрумването си с неин приятел – 24-годишният инженер Браян Турибагу, който с екип от лекари разработва биомедицинско яке и приложение за мобилни телефони, регистриращи болестта още в начален стадий.

Пневмонията е тежка инфекция на белите дробове, която всяка година убива над 24 000 деца под 5-годишна възраст в Уганда. Често те са погрешно диагностицирани с малария, сочат докладите на УНИЦЕФ.

Липсата на достъп до лабораторни изследвания и инфраструктура в бедните общности означава, че здравни работници често трябва разчитат на прости клинични прегледи, за да поставят диагнози.

Комплектът, наречен „Мама-Оре“, позволява на лекари просто да сложат якето на детето и неговите сензори да отчетат състоянието на белите дробове, начина на дишане и телесната температура. Обработената информация се изпраща към мобилния телефон чрез блутут.

Според учените якето, което все още е само прототип, може да диагностицира пневмония до три пъти по-бързо от един лекар и да намали човешката грешка при назначаване на терапия.

Екипът работи по патентоване на комплекта, който вече е в списъка за наградите на Кралската академия по инженерство в Африка.

Традиционно лекарите използват стетоскоп, за да проверят за нетипични звуци в белите дробове. Ако те обаче подозират малария или туберкулоза, които също включват респиратотен дистрес, се губи ценно време в лечението на пациента.

По данни на УНИЦЕФ повече от 900 000 деца под 5-годишна възраст умират от пневмония всяка година в Южна Азия и Субсахарска Африка. Така белодробното заболяване взема повече жертви от маларията, менингитът и ХИВ/СПИН, взети заедно.

 

 

Източник: БГНЕС