С клетки от маймуна човешкото сърце може да се възстанови по-добре

Published by burn on

Японски учени, под ръководството на прлофесор Юдзи Сиба от университета „Синсю“, са успели с помощта на iPS-клетки (индуцирани плурипотентни /препрограмируеми) стволови клетки частично да възстановят сърдечната функция при маймуни с инфаркт на миокарда.

В хода на изследването учените са използвали iPS-клетки, получени от кожна тъкан на маймуни макаци, уточнява БГНЕС. Въпросните клетки са били преобразувани в клетки на сърдечния мускул – кардиомиоцити. След това те са били вкарани в сърца на други пет маймуни от същия вид, прекарали инфаркт на миокарда. В продължение на 12 седмици присадените клетки са се превърнали в клетки на сърдечния мускул, което е подобрило сърдечната функция с 5-10 %.

Според проф. Юзди Сиба остават нерешени редица проблеми, но те не са сериозни и са решими в бъдеще, така че тази методика на лечение да може в перспектива да бъде прилагана и при хора. При определени химически въздействия iPS-клетките могат да се превърнат в клетки от който е да е било вид, което позволява теоретично да се отглеждат тъкани на всякакви органи за присаждане. Други учени обаче считат, че това би могло да доведе до възникване на злокачествени тумори.