Първата упойка без убождане в стоматологията е факт

Published by burn on

Упойка, която се поставя без да налага убождане от зъболекаря, прилагат вече в САЩ. Аналгетикът се прилага под формата на назален спрей и е предназначен само в стоматологията. Продуктът е разработка на биофармацевтичната компания St. RenatusLLC.

По думите на Стив Мерик лекарите по дентална медицина вече могат да се откажат от използването на инжекцията, защото разполагат с алтернатива за местно обезболяване. Известен е страхът от всякакви манипулации в зъболекарския кабинет, който има масов характер. 50% от американците ходят на зъболекар и иновативният спрей би променил това смята изобретателятд-р Марк Колър на иновативния спрей. В Щатите се извършват на година около 250 милиони инжекции от лекари по дентална медицина. От биофармацевтичната компания считат, че поне 70-80 милиона от тези инжекции вече ще се извършват посредством назалния анастетик без игли.

Разработването на продукта е отнело цели десет години. С него може да се постигне ефективно обезболяване на венците и в зъбите на горната челюст, при това без пациентът да усеща дискомфорт при прилагането на упойката. Друга положителна страната на препарата е, че не предизвиква подуването на устните и вътрешната страна на буза, каквито се наблюдават при традиционно използваните упойки за дентални процедури.

Безобидното поставяне на упойка обаче е предназначено за пациенти над 40 кг, което налага родителите на малките деца отново да бъдат внимателни и ги пазят от преждевременна развала на зъбите.

Kovanaze е допуснат на пазара от FDA този месец. След повече от 100 години на приложение на анестезия чрез игла в денталната медицина това е първият анестетик, който не изисква въвеждане чрез убождане.

 

Източник: Плюс БГ