Пълнолунието ви влияе? Учени: Въобразявате си

Published by burn on

В мащабно проучване откриват само 1 разлика – спим 5 минути по-малко в сравнение с други нощи.

Сценаристите на хоръри обичат образа на пълната Луна заради мистиката, която тя придава и на най-баналния сюжет. Разказвачите на легенди също харесват небесното тяло като фон за истории с върколаци, вампири, самовили и други по-нископоставени плашила. За култа на астролозите към Луната може да се напишат томове. Има и учени, които смятат, че пълнолунието влияе на духовното ни равновесие. А много хора отдават безсънието, емоционалните кризи и обострянето на болките си на грейналата като маската на Терес месечина. Има ли наука зад тези вярвания?

По инициатива на канадски невролози от болницата към Изследователския център в Отава международен екип събира 28 месеца данни за влиянието на фазите на Луната. Учени са наблюдавали над 5800 деца от 5 континента. И излизат със заключението, че Луната е невинна.

Резултатите от изследването показват, че продължителността на съня около пълнолуние в сравнение с новолуние намалява с пренебрежимите от научо гледище 5 минути, или с 1 процент. Други промени в здравето, състоянието и поведението не били установени. Учените са убедени, че заключенията са обективно валидни и при възрастните. Те обаче избират умишлено да работят с подрастващи, за да се изключи изкривяване на резултата под влиянието на психосоциалните аспекти и особено суеверията и самовнушенията, към които възрастните са склонни.

“Върху съня и тонуса ни по време на пълнолуние влияят десетки фактори, които обаче не са свързани с гравитационните сили, а зависят от стреса, начина ни на живот, професията, възрастта и т.н. Но заради митовете за пълнолунието тогава обръщаме по-голямо внимание на безсънието си”, обяснява водещият изследовател д-р Жан-Филип Чапът.