Пръстовият идентификатор влиза в болниците от август до края на септември

Published by burn on

Договарянето с лечебните заведения за болнична помощ върви нормално. Средно за страната около 80% от тях вече са подали заявления в РЗОК и прогнозата на финансиращата институция е, че няма да има сътресения в този процес. Това заяви по време на медиен семинар в Пловдив подуправителката на НЗОК Иванка Кръстева. В допълнение тя уточни, че към момента 65% от болниците в столицата, която е най-големият регион, са заявили желание да бъдат договорни партньори на здравната каса.

НЗОК е изплатила на болниците 394,569 млн. лв. за тримесечния период от декември 2014 г. до февруари 2015 г., като в тази сума са били включени и парите за надлимитна дейност по силата на действащото тогава ПМС 94, стана ясно по време на семинара. За сравнение, за същия период на 2016 г. (декември 2015 г. – февруари 2016 г.) касата е заплатила на болниците 398,636 млн. лв., поясниха експертите и допълниха, че в същото време за това тримесечие е била отчетена и 6,5 млн. лв. надлимитна дейност. Тя обаче не може да бъде разплатена по силата на ограниченията, наложени от ПМС 57, обясниха те.

Напредва разработването на системата за електронната автентификация (т.нар. пръстов идентификатор) на здравноосигурените лица, като първоначално тя ще бъде апробирана в болниците, информираха от IT екипа на НЗОК. Очаква се процесът на разработка окончателно да бъде приключен около 25-ти юли, а крайният срок за въвеждането й при пълно обхващане на лечебните заведения за болнична помощ да бъде 25-ти септември, конкретизираха те. Впоследствие системата ще бъде въведена и в останалите звена и структури, които са в договорно партньорство със здравната каса, информираха още на семинара.

Categories: Новини