Противогрипните ваксини покриват само три щама вируси

Published by burn on

“Хората имат очакването, че като си направят грипна ваксина, тя едва ли не трябва да ги предпази от всички вируси през есента.” – това заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му “това няма как да стане, защото ваксината е насочена само срещу три щама, които са включени в състава ѝ. Д-р Кунчев уточни, че все още не е късно за противогрипна ваксина и напомни, че организмът се нуждае от около три седмици, за да развие пълен имунитет.

Кунчев обясни и защо повечето българи не желаят да се ваксинират, въпреки че грипът може да бъде много опасен – особено за възрастните над 65 години и децата. Според него една от причините за негативното отношение към ваксините е наличието на много изкривена информация. По думите му много активни антиваксинални сайтове, а и не само сайтове, работят срещу ваксините.

„Никога не сме бягали от разговор с тях, макар че обикновено това рядко се случва, защото там не се говорят факти, а се цитират източници, които ако се опиташ да намериш, се оказва, че въобще няма такива или пък случаи, които просто не отговарят на истината. Факт е обаче, че хората се поддават на тази пропаганда“, коментира д-р Кунчев.

Самият той обаче официално призна, че е търсен законов начин да бъде спряно разпространението на информацията за страничните ефекти от ваксините, спестяването на която е масова практика у нас.

Именно тази липса на информация кара родителите да я търсят сами. Facebook групата “За или против задължителните ваксини” вече наброява над 18 хил. души.