Плодовият сок – здравословна алтернатива ли е?

Published by burn on

Плодовият сок се счита за част от балансирания хранителен режим, тъй като осигурява необходимите витамини и минерали. Важно е да се има предвид, че плодовите сокове не са точно здравословна алтернатива на газираните напитки.

От данните на проучване, поместено на страниците на British Medical Journal, става ясно, че 40% от соковете и смутитата съдържат поне 19 г захар, което се равнява на една супена лъжица.

Захарта от плодовите сокове е натурална, но това не означава, че е безвредна за здравето.

Тя се нарича „фруктоза“ и характерното за нея е, че не предизвиква толкова големи „скокове“ в нивата на кръвната захар, но повишава количеството мазнини в черния дроб, което впоследствие може да доведе до развитие на заболяване.

Малките количества фруктоза в ябълката вероятно няма да доведат до развитие на проблеми, когато са в комбинация с фибри. Те защитават от ефектите на захарта и забавят нейното усвояване отстрана на организма. В сока обаче фибрите се отстраняват и така е по-малко вероятно да усетим ситост.

Специалистите по хранене препоръчват да се консумира целият плод, вместо сока от него, което е особено важно при децата. Ако все пак консумират плодов сок, да бъде разреден с малко вода.

Източник: British Medical Journal