От догодина държавата ще плаща за лечение на ХИВ

Published by burn on

От 2017 г. разходите по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции ще се поемат от бюджета на здравното министерство, припомнят от МЗ в доклад към програмата за 2016-2020 г., която трябва да се приеме от Министерския съвет.

Общо бюджетът й е 20.4 млн. лв. Тази година обаче е последната, в която дейностите по превенция и лечение на ХИВ и СПИН у нас се поемат от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария.За 2016 г. фондът дава около 1 млн. евро, пише “Сега”.

Фондът финансира програмата за СПИН у нас от 2004 г. Предвидено беше парите да спрат още тази година, но международната структура направи компромис и удължи срока до 2017 г. Фондът се изтегля от страната ни, тъй като се смята, че България е развита европейска държава, която може сама да се справя, а приоритетът на фонда е подпомагане на страни от Третия свят.

Смята се, че благодарение и на програмата разпространението на ХИВ и СПИН у нас е ниско. Към 2015 г. в България регистрираните серопозитивни са 2247. С пари от програмата бяха разкрити кабинети, включително и мобилни, за безплатна и анонимна диагностика, към които с работа на терен се насочваха рискови групи – наркомани и проституиращи; създадоха се центрове за обмяна на игли и спринцовки. Все още обаче едва 20% от серопозитивните у нас получават антиретровирусна терапия, въпреки че тя е напълно гарантирана, отново с пари от програмата.

Целта на програмата до 2020 г. е да се достигне “минимум 60% покритие на групите в най-висок риск чрез запазване, разширяване и поддържане на целенасочени и непрекъснати интервенции за превенция на ХИВ с цел да се намали рискът от инфектиране или предаване на ХИВ инфекцията”, спад със 75% на сто на новите случаи, елиминиране на предаването на ХИВ инфекцията от майка на новородено, достигане до 90% на дела на хората с ХИВ, които знаят, че са заразени, включване на антиретровирусно лечение на 90% от хората, живеещи с ХИВ.

 

Източник: МЗ