Откриха нов тип движение на окото

Published by burn on

Какво се случва, когато мигаме?

Когато сме в съзнание, повечето от нас мигат между 10 и 25 пъти в минута, което е средно 1200 пъти за един час и 28800 за целия ден. Изследователи от Германия установяват нов вид движение на очите, което е синхронизирано с мигането.

Според данните от проучването, което е дело на специалисти от Тюбингенския университет в Германия, неизвестното досега движение помага да „рестартира“ окото след като то се усуква, когато гледаме въртящ се обект.

Изследователите правят своето откритие като прикрепят малки жици към роговицата на окото. С помощта на инфрачервено видео наблюдение се изследва движението на очите сред 11 доброволци.

Специалистите споделят, че идентифицирането на напълно непознатото досега движение на очите е изненадващо и за тях и това не е била целта на проведения експеримент. Те очакват да установят, че друг, вече добре познат тип движение на очите, се синхронизира с мигането.

Очните движения на участниците се изследват, докато те наблюдават движещи се модели с точки. Изследователите установяват, че окото се усуква, преди честото му „наместване“. Те с изненада осъзнават, че очите се „рестартират“ така, че вече не са усукани изобщо, след като са достигнали до своя максимум. Това се случва по същото време, когато и мигаме.

Специалистите наричат това движение „мигане, свързано с връщане на окото в изходното му положение“.

От данните на предишни проучвания става ясно, че мигането, без значение колко банално и често е, води до прекъсване на визуалното възприятие. Мигането има и съществена роля по отношение на овлажняването на окото и е възможно да бъде причина за къси и чести ментални паузи.

Източник: Днес БГ