Обществото не е информирано какво представляват паник атаките

Published by burn on

Паник атаките не са психично заболяване, а проява на организма, свързана с натрупани по-големи нива на стрес.

Като цяло обществото  не е много информирано какво представляват паник атаките, но практика показва, че все се по-често млади хора търсят подкрепата на специалистите, за дасе информират.

Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Бисера Борисова, психолог и психотерапевт от Благоевград.

Според нея те имат нужда да споделят неща, които не могат да кажат на своите родители.

„Ние, терапевтите, сме независим източник и всичко, което се споделя е въпрос на отношение между мен и моят клиент, защото аз не искам да ги наричам пациенти. Всеки един от нас в даден етап от живота си има нужда от подкрепа и помощ. Световната тенденция показва, че паник атаките засягат все повече млади хора, но няма нищо страшно и те са преодолими“, каза още Борисова. Тя отбеляза, че ако станем жертви на паник атаки, трябва да потърсим причината дълбоко в себе си, но не винаги ще може да я открием сами.

„Нужно е да се обърнем към човек, който малко или много е обучен да помага. Хубаво е да споделяме с приятели, но е по-добре в такива случаи да се потърси специалист, защото не винаги близките са готови за това, а и няма как да са. Специалистът е този, който ще даде адекватна подкрепа“, подчерта Борисова.

 

Източник: Информационна агенция “Фокус”