Обучават 300 роми как да се предпазят от ХИВ/СПИН

Published by burn on

22 преподаватели от Медицинския университет в Пловдив (МУ) ще обучат 300 представители на ромската общност от Пловдив, Кюстендил и Стара Загора как да се предпазят от заболяванията, представляващи здравен и социален проблем сред малцинствените групи.


Проектът е на стойност близо половин милион лева и е по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, като съфинансирането от страна на МУ Пловдив е в размер на 10%, информира “Дарик нюз”.
Очакванията са след завършване на проекта ромите да знаят как да се предпазят от ХИВ/СПИН, как да отглеждат кърмачета, как да планират семейно и как да предотвратят вродени детски аномалии, разказа на представянето на инициативата проф. д-р Марияна Мурджева от университета.
Обучението на 22-та преподаватели ще е в Норвегия. След това те от своя страна ще проведат 6 изнесени семинара на представителите на ромската общност от трите града на достъпен език и с практическа насоченост за изграждане на мотивация и нагласи за профилактика и лечение на опасните за малцинствените групи заболявания.
100-те жители на Столипиново, които ще бъдат подбрани да участват в обученията, ще са основно младежи – бъдещи и настоящи родители, заяви от своя страна Антон Карагьозов-управител на пловдивската фондация „Рома – 1995“, партньор по проекта.
Проектът е едногодишен и приключва през месец септември.

 

Източник: “Дарик нюз”

Categories: Новини