Няма да има промени в цените на лекарства, внос от Великобритания

Published by burn on

Няма да има промени в цените на лекарства, внос от Великобритания през следващите години и българските пациенти ще запазят достъпа си до иновативни терапии, съобщиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Фармацевтичната индустрия се подготвя за сценария на излизане на Великобритания от ЕС и има разработени програми и процедури, ако това се случи, каза Деян Денев – директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

“В рамките на следващите години промени по отношение на достъпа до лекарства за българските пациенти не може да се очакват”, заяви той. Промени на цени на лекарства или на ваксини у нас, внос от Великобритания, не би следвало да има, смята още Деян Денев.

“Твърде много са процесите, които влияят върху цените на лекарствата и излизането на Великобритания от ЕС. Това влияние ще бъде много минимално”, допълни той. По отношение на референтните цени на лекарствата у нас Денев обясни, че в България те се определят на базата на най-ниските цени в 10 европейски страни и Великобритания, разбираемо, не е сред тях.

 

Източник: АНФП

Categories: Новини