Нова технология доставя лекарства при мозъчни травми

Published by burn on

Мозъчните травми идват в различни форми – от леко сътресение, причинено от игра на футбол, до удар в автомобилна катастрофа, водеща до загуба на съзнанието и на паметта. Тези травми могат да бъдат трудни за лечение, а самите методи крият риск от странични ефекти.

Иновативна технология може да помогне на лекарите да доставят нужните медикаменти до отделните области на мозъка, без да се прибягва до инвазивни технологии. Страничните ефекти, които включват възпаления, повишени нива на свободните радикали и и др., могат да бъдат значително намалени.

Има повече от 100 съединения в предклиничните тестове за намаляване на мозъчното увреждане след претърпяна травма. Доставянето им до областите в мозъка, които се нуждаят от тях, не е лесна задача.

Авторът на проучването пояснява, че към момента целта при тежките мозъчни травми е да се стабилизира пациентът, като се намали вътречерепното напрежение и се поддържа притокът на кръв. Все още обаче няма одобрени медикаменти, които да преустановят „каскадата от събития“ в мозъка, водещи до вторични увреждания.

Директното инжектиране на медикаменти е силно инвазивно и може да доведе до усложнения, поясняват изследователите. Тяхната цел е да се открие по-безопасна алтернатива.

Специалистите установяват, че определена пептидна последователност от четири аминокислини – цистеин, аланин, и лизин, може да разпознае увредената мозъчна тъкан. Схемата би могла да се използва за доставяне на необходимите лекарства, като по този начин се ограничава степента на увреждане.

Към момента изследователският екип тества технологията при увреждания на централната нервна система, включително множествена склероза и травми на гръбначния стълб. Изследванията са в лабораторни условия, се пояснява още в Nature Communications.