Над 120 вируса ни заплашват това лято, вижте как да се предпазите

Published by burn on

Над 120 вируса ни заплашват през лятото, някои от тях в редки случаи могат да причинят дори диабет.

Вирусът Зика обаче към момента не е проблем за страната ни, тъй като е съмнително дали въпросният вирус може да се адаптира към комарите у нас. Това информира днес вирусологът акад. Ангел Гълъбов, като припомни, че единственият начин за превенция от тези летни вируси е личната хигиена, съобщи Дарик.

При три четвърти от случаите на вирусите, които ни заобикалят в горещините, няма клинична картина, информира акад. Гълъбов. Той допълни, че летните вируси не представляват летен грип и летният грип всъщност не е грип, тъй като грипът е свързан с хладния сезон. За разлика от грипа, обаче, летните вируси засягат предимно тънките черва и отминават за ден-два, като причиняват най-често болки в гърлото, повишаване на температурата, гадене и разстройство.Важно е да се знае, че срещу тези вируси ваксина няма, тъй като не могат да се създадат ваксини срещу 120 вируса. Затова единственият начин за предпазване остава личната хигиена. В това число измиване на ръце, добро измиване на плодове и зеленчуци, много добра хигиена при приготвяне на месо.

Ентеровирусите могат да бъдат и опасни, тъй като в отделни случаи преминават през тънките черва и засягат централната нервна система. Могат да причинят менингит и дори диабет. Най-рискови за летните вируси са децата и хората с хронични заболявания.

 

 

Източник: 24 часа