Мъжете също се разболяват от рак на гърдата

Published by burn on

Мъжете също страдат от рак на гърдата. У нас всяка година над 1% от диагностицираните са представители на силния пол. Това съобщи проф. Георги Байчев, онколог от ВМА.

Специалистът посочи, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно, отколкото при жените. Лекарите съветват и двата пола да преминават през профилактика. Прегледи ще се извършват в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата в десет столични болници.

Ракът на гърдата засяга мъжете значително по-рядко от жените, но при тях туморите обикновено са по-големи, а шансовете за лечение – по-малко. Това обясни онкологът проф. Георги Байчев.

“Годишно в България се диагностицират към 3800 случая, което значи регистрирани около 38-40 мъже. Малка е честотата, но това, което е проблем, е, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно. Поради това, че не се мисли при мъжа за това заболяване, късно се диагностицира и прогнозните резултати са по-лоши”, добави той.

Специалистът допълни, че понякога ракът на гърдата при мъжете се бърка с гинекомастия, което е свързано с уголемяване на млечните жлези: “Тогава се губят ценни месеци. И като дойдат пациентите при хирурга, обикновено стадият е авансирал, за съжаление”.

Директорът на Специализираната болница за онкологични заболявания д-р Борислав Димитров посочи, че годишно над 1000 жени са диагностицирани с рак на гърдата и процентът на заболеваемостта не спада.

“София и големите градове са едни от местата, където заболеваемостта от този вид е най-висока. Годишно над 100 жени са новорегистрирани с рак на млечната жлеза, което на фона на новозаболелите в страната представлява един значителен процент”, заяви той, цитиран от Дарик.

Повече за профилактичната кампания, в която се включват десет столични лечебни заведения може да откриете на сайта http://www.raknagurdata.com/.