Мръсният въздух води до високо кръвно

Published by burn on

Краткото и дългосрочното излагане на замърсяването на въздуха може да доведе до високо кръвно налягане. Това показва преглед на данните от 17 проучвания, пише Reuters.

Изследователите са анализирали резултатите от проучвания за замърсяването на въздуха и високото кръвно над 140/90. В изследванията са включени данните на повече от 80 хиляди души с хипертония и над 220 хиляди без този проблем.

Изводите сочат, че краткосрочната експозиция на серен диоксид от изгарянето на изкопаеми горива и фините прахови частици в мръсния въздух, са свързани с повишен риск от високо кръвно налягане.

Това се отнася и за дългосрочното излагане на азотен диоксид, който идва от електроцентралите и газовете от автомобилите.

Излагането на озон и въглероден диоксид за кратък период не е обвързано с нивата на кръвното.

Замърсяването на въздуха може да предизвика възпаления и оксидативен стрес, който може да доведе до промени в артериите, пишат авторите.

„Съществува линейна връзка между замърсяването на въздуха и високото кръвно налягане, което показва, че дори и на много ниско ниво на замърсяване, то може да предизвика повишен риск от хипертония“, обяснява Тао Лю, от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в китайската провинция Гуанджоу.

По думите му обаче няма как да се предпазим от всички замърсители в околната среда.

Все още са необходими още изследвания, особено мащабни проучвания, които да изследват и докажат причинно-следствена връзка между замърсяването на въздуха и високото кръвно налягане, подчертава Лю.

„Без ясен механизъм не можем да заключим, че замърсяването на въздуха води до хипертония. Въпреки това, трябва да се върнем назад в годините (1954 г.) и да си припомним епидемиологичните оценки, които дадоха силна статистическа подкрепа в свързването на тютюнопушенето и рака например“, обяснява д-р Гаетано Сантули от Columbia University Medical Center.

Хипертонията засяга повече от три милиона души в САЩ.

Отказът от тютюнопушенето, здравословното хранене, намаляването на приема на сол и захар, редовните физически упражнения и понижаването на стреса, могат да помогнат за ограничаване на риска от високо крувно налягане, категорични са специалистите.

Източник:Reuters