Мозъкът работи и след смъртта

Published by burn on

Учени от британският университет Саутхемптън стигнаха до заключението, че човешкият мозък продължава да работи и след като сърцето спре.

Досега се смяташе, че мозъкът продължава да работи до 30 секунди след констатираната смърт.

В изследването, което е обхванало над 2000 души, учените стигнали до заключението, че починалите хора осъзнават какво се случва около тях в продължение на три минути след смъртта им.

“Противно на общоприетото разбиране, че смъртта настъпва в един момент става ясно, че това е процес, в който постепенно спира функцията на сърцето, белите дробове и мозъка. Ако лекарите успеят да “съживят” сърцето говорим за временно спиране на работата му, но ако не успеят тогава казваме, че е настъпила смъртта, обяснява ръководителят на екипа д-р Сам Парния.

От разговорите проведени с 2060 лица от Австрия, Великобритания и САЩ, преживяли така наречената “клинична смърт”, учените стигнали до заключението, че близо 40 на сто от пациентите си спомнят за неща и след като са били обявени за починали.

“Това означава, че лицата определено си спомнят за неща и след като починат, но с времето тези случки започват да избледняват, в резултат на повредите настъпили в мозъка или пък от въздействието на лекарствата”, уточнява Парния.

Два процента от пациентите преживяли клинична смърт споделили, че “изживели извънтелесно” състояние, а почти половината от тях споделили, че по време на клиничната смърт не си спомнят за нищо, но усещали страх. Един от пациентите, 57-годишен мъж в детайли е описал случващото се около него, докато е бил в клинична смърт. Доктор Парния е категоричен, че това е от голямо значение, защото опитите разказвани досега от пациенти преживяли клинична смърт се смятаха за илюзии или халюцинации.

“За първи път получаваме детайли от истински случки настанали по време на клиничната смърт. Установихме, че пациентът е бил изцяло в съзнание в продължение на три минути, през които сърцето е спряло да работи. Това е парадокс, защото мозъкът по правило спира да работи 20-30 секунди след като сърцето е спряло да бие”, подчертава доктор Парния.