Микроб възпрепятства развитието на кариеси.

Published by burn on

Биолози от САЩ са открили необичайни микроби в микрофлората на човешката уста, които сами могат да се борят с кариесните микроби, става ясно от статия, публикувана в сп. Applied and Environmental Microbiology.


“Тези бактерии, разлагащи аргинин и други киселини, могат да станат “мишена” за терапии, подобни на пробиотиците за микрофлората на стомашно-чревния тракт. Ние можем да въведем пробиотик в организма на здраво дете или възрастен човек, които са предразположени към развитието на кариес. И да ги защитим от разрушаване на зъбите, като подпомогнем растежа на тези микроорганизми”, казва Робърт Бърн от университета на Флорида.
Бърн и колегите му изучили образци от зъбен камък от зъби на няколко души, които не страдали от кариес, независимо от пренебрежението на хигиената на устата. Учените изяснили, че в устната кухина обитава необичаен щам стрептококи – паразитни бактерии. Именно бактериите от този щам играят ролята на “чистачи” и “полицаи” в нашата уста. Необичайният щам все още няма название и учените го наричат А12.
Както обясняват биолозите, кариесът се появява на повърхността на зъбите поради жизнената дейност на друг тип стрептокок – Streptococcus mutans. Тези бактерии отделят голямо количество киселини в слюнката и върху повърхността на зъбите.
Поради повишената киселинност на слюнката “циментът”, който слепва зърната на емайла едно с друго, постепенно се разяжда и на повърхността на зъба се появяват микропукнатини. В пукнатините се заселват нови колонии бактерии, зъбът започва да се разрушава и се образува кариес.
Авторите на статията са открили, че А12 пречи на размножаването на Streptococcus mutans и отделяните от тях киселини. Експерименти са установили, че бактериите “полицаи” отделят водороден пероксид и редица специални ензими, които блокират производството на белтъци в кариесните микроби.
Освен това А12 нормализира киселинно-алкалния баланс. Учените смятат, че изучаването на А12 ще ни помогне да разберем как можем да стимулираме растежа на тези микроби и да ги накараме по-активно да потискат Streptococcus mutans и другите кариозни бактерии.
В бъдеще Бърн мечтае човечеството да може да се бори с кариеса с помощта на обикновени хапчета с култури А12 и стимулатори на техния растеж, отбелязва РИА Новости.

Източник: сп. Applied