Кръвен тест ще открива депресия

Published by burn on

Депресия може да се диагностицира и с кръвен текст, става ясно от изявление на изследователски екип от Кралския Колеж на Лондон. Тиймът на проф. Кармин Парианте е разработил тест, чиято ефективност е проверена с участие на 140 доброволци, страдащи от депресия.

Според авторите тестът може да помогне на лекарите по-категорично да поставят диагнозата и определят степента ѝ. Тежката депресия има своите очевадни признаци за психиатри и психотерапевти, но нейните степени понякога са трудно разпознавани. Екипът е на мнение, че тестът им може да ориентира лекарят и за подходящите антидепресанти и дози на медикаментите при терапията.

Тестът е разработен на база измерване на два белтъка в кръвта – интерлевкин-1-бета и инхибиращ миграцията на макрофагите фактор (MIF). И двата са признак за възпаление в организма и се използват като маркери за наличието му.

Изследователите констатират, че колкото по-висока е концентрацията им в кръвта, то толкова по-агресивна е трябвало да бъде терапията при съответните пациенти. В хода на изследванията си установяват, че при високи стойности на тези белтъци не се постига ефект от приема на селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) и трициклични антидепресанти. Това се наблюдавало при една трета от участниците в изследването.

 

Източник: ДнесБГ