Кога се очаква пикът на грипната вълна?

Published by burn on

Специалисти очакват пикът на грипната вълна да е в началото на следващата календарна година. Това съобщи д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести” при Регионална здравна инспекция /РЗИ/ – Смолян.

Д-р Чернева обясни, че на на организма са нужни около 21 дни за изграждане на имунитет след поставяне на ваксината. РЗИ – Смолян препоръчва ваксинацията да се извърши в периода, когато заболяемостта от остри респираторни заболявания е все още с ниски нива.

Специфичното за грипния вирус е, че той мутира непрекъснато променяйки структурата си, и така се скрива от имунната система. Това е причината всяка година да се променя и съставът на противогрипните ваксини, за да може в тях да се включат очакваните нови причинители на грипната епидемия. Какво да се включва в сезонните ваксини се определя от Световната Здравна Организация (СЗО) на база следене на циркулиращите по света грипни щамове и предвиждания за разпространението им.

Причинители на грипа са множество вируси (тип А, В, С). Заразяването става по въздушно-капков път. Голям брой от хората, влезли в контакт с болен, също се разболяват. Трябва да се има предвид, че вирусите имат относително висока устойчивост в околната среда. При кихане и кашляне, чрез слюнката, те могат да попаднат върху предмети от околната среда, където да останат жизнеспособни до няколко часа. Когато докоснем заразена повърхност, можем неволно да пренесем причинителя до лигавицата на устата, носа или окото и по този начин да му дадем възможност да навлезе в организма и да се размножи. Времето от навлизането му в организма до изявата на клиничната картина се нарича инкубационен период. При грипа той е относително кратък – обикновено не повече от 3-4 дни. Грипният вирус идва внезапно като буквално ни сграбчва.

Първите симптоми са: повишена температура (38-39 градуса), болки в мускулите, втрисане и главоболие. След ден-два към неразположението на болния вече се добавят кашлица и хрема. При голяма част от хората, грипът може да предизвика сериозен риск от усложнения. Най-честите са свързани с дихателната, сърдечно-съдовата система, централната и периферната нервна система. Затова противогрипните мерки трябва да са адекватни и навременни. Грипът задължително изисква консултация с лекар. В никакъв случай да не се провежда самолечение, препоръчва д-р Чернева.

С цел ограничаване на грипната инфекция е необходимо да се избягват затворени пространства, където се събират много хора и има потенциални вирусоносители, както и всички възможности за лесно предаване на вируса от човек на човек. Често проветряване на помещенията, където престояват повече хора. Избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с не измити ръце. Носене на маска – както от болния, така и от здравия. Тя възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. В противен случай овлажняването от издишания въздух я прави пропусклива и не на последно място добра хигиена на помещенията.