Как ни вредят клечките за уши?

Published by burn on

Ушната кал не е мръсотия, а изважда мръсотията от вътрешността на канала.

Почти всеки почиства ушите си с клечки за уши. Те са единственият начин да премахнем ужасната ушна кал, събираща се в ушната мида. Според лекарите обаче, клечките за уши са най-лошият вариант за почистване на ухото. Защо това е така?


Вкарваме ушната кал навътре

Ушната кал е восъкоподобно вещество, секретирано от вътрешността на ушния канал, което има за цел бавно да прочиства ухото от натрупвания на различни отпадни вещества. Когато използваме клечка за уши, ние често не виждаме какво точно правим. По този начин рискът от неправилно избутване на ушната кал обратно навътре в ухото е голям. С едно грешно движение можем да вкараме ушната кал чак до тъпанчето. Облепянето му с ушна кал може да означава възпаление и дори временно намаляване на слуха.
Инфекции

Смятаме ушната кал за мръсотия, но тя всъщност извежда мръсотиите от ухото навън. Смесицата от масла и епителни клетки в нея спомагат за естественото премахване на бактериите и крайните продукти от секрецията на кожата. Почистването на ушите с клечки за уши може да доведе до инфекция при вкарването на секрета обратно в ушния канал.
Можете да нараните тъпанчето

Вероятно ви се е случвало да натиснете по-силно ухото с клечката без да искате. Тогава усещате рязка и много силна болка. Това е така, защото сте достигнали тъпанчето на ухото. Едно погрешно движение и рискът от нараняване и дори спукване на тъпанчето е голям.
Какъв е най-добрият начин да почистите ушите?

Ушната кал не представлява риск за организма, освен ако не се натрупа прекомерно. Тогава могат да се наблюдават шум в ушите, леко пищене или заглъхване. В тежки случаи дори може да се намали слухът.

Най-добрият начин за почистване на ушната кал е чрез обиране на секрета от ушната мида с помощта на памучна влажна кърпа. По този начин вкарването на секрет обратно в ушния канал е невъзможно.

Лекарите препоръчват и нанасянето на бебешко олио в ушния канал чрез капкомер за няколко минути. След това се прави процедурата с влажната кърпа. Това се повтаря веднъж седмично, освен ако ухото ви не секретира по-често, защото това е индивидуален процес.

 

Източник: Здравето