Започва кампанията по превеция на рака на кожата

Published by burn on

За единадесета поредна година Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, организира национална кампания за превенция на рака на кожата “Евромеланома”. На сайтовете http://www.bg-derm.org/ и http://www.derma.bg/ ще бъде публикуван актуален списък на центровете и дерматолозите, които ще преглеждат безплатно на 13 май, петък.

Кампанията е насочена само към образувания на кожата, подозрителни за кожен рак. Безплатно няма да бъдат консултирани пациенти с други кожни заболявания.

Миналата година 4/5 от дерматолозите в България са участвали в кампанията. Прегледани са 1231 души, като 81 от тях са били със съмнение за вид карцином. Стотици пък са били случаите на доброкачествени тумори. Това отчете зам.-председателят на Българското дерматологично дружество доц. Гриша Матеев.

Антарктида също участва в кампанията чрез дерматолога проф. Николай Цанков. „На Антарктида е най-силно слънцето, озоновата дупка също е най-голяма. По време на експедициите проследявам влажността, омазнеността и релефа на кожата. Според резултатите досега, когато кожата е протектирана със защитен крем, нейната влажност и омазненост се запазват. Но релефът с течение на времето се променя. Наблюдава се тенденция към образуване на бръчки“, разказа чл.-кор. проф. Цанков. По думите му модата на тъмния тен безвъзвратно е отминала. „Красотата на кожата може да се постигне, ако не се излага на слънце. Нищо не състарява кожата така както слънчевата радиация“, добави проф. Цанков. Той беше категоричен, че не препоръчва деца под тригодишна възраст да бъдат водени на море.

Към превенция на рака на кожата и ранна профилактика на деца призова и дерматологът доц. Жана Казанджиева от Александровска болница. „Най-важното е да сме наясно как правилно да използваме фотозащитните средства“, каза тя. Освен това главата трябва да бъде покрита, да се ползват слънчеви очила, да се търси непременно сянка. Кремовете, лосионите и млеката за лице и тяло да бъдат задължително купувани от аптека, а не от супермаркети или бакалии, призоваха още дерматолозите.

 

Източник: Български здравен портал

Categories: Новини