Вирусолог: В идните години човечеството може да се сблъска с много вируси като Зика и Ебола

Published by burn on

В следващите години човечеството може да се сблъска с много вируси, подобни на Зика и Ебола – прогнозира световноизвестният вирусолог и изследовател на двата вируса, д-р Лесли Лобел. Затова е важно да знаем как да се справяме с тях, заяви той на Международния конгрес на медицинските науки в София, съобщи БНР.

Влиянието на вируса Ебола намалява, но просто трябва се изживее, посочи д-р Лесли Лобел:

Колкото повече се разпространява вирусът сред населението, толкова повече неговата вирулентност намалява и по този начин с отслабването той ще започне да се появява сред много голяма част от населението. Ще се превърне в ендемия и мъже и жени на млада вързаст, когато бъдат инфектирани с този вирус, много по-лесно ще понесат заболяването.

Същото се отнася и за вируса Зика, поясни д-р Лобел:

В новите условия очаквам да видим много повече такива вируси от типа на Зика, и мисля, че начинът, по който в момента се справяме с подобни заболявания, може да бъде използван като модел за други заболявания, които ще се появат.

Според познатия онколог проф. Робърт Браун науката започва да разбира, че някои туморни клетки вероятно са по-значими и по-различни от другите и на това се дължи резистентността на рака към химиотерапията. Затова учените вече опитват и имунотерапия, която дава и първи резултати при рака на белите дробове.

Източник: БНР

Categories: Новини