България е сред страните с умерен риск от разпространение на Зика

България е сред страните с умерен риск от разпространение на вируса Зика. Това сочи проучване на шведските учени от Университета Умеа, което се базира на данни на Световната здравна организация.

Южната част на европейския континент ще бъде най-потърпевша и това се дължи на високите температури през лятото, които пък от своя страна ще увеличат и броя на комарите, разпространяващи вируса.

“През летните месеци много хора пътуват в американските земи обхванати от вируса и така ще го разпространят и на Стария континент”, твърдят шведските учени. Италия, Гърция, Турция, Испания, както и части от Русия около Краснодарск са държавите, където Зика ще се разпространи със сигурност в периода между юни и август.

С голяма скорост вирусът ще се разпространява и в отделни части на Франция, Унгария, Германия, България, Словакия, Словения, Сърбия и Хърватия. В тези държави обаче опасността е по-ниска, подчертават учените.

Присъствието на комари aedes aegypt, топлото време и движението на хора превръщат южната част на Европа в подходящ терен за разпространението на Зика.

Според експертите европейските комари от типа aedes aegypt притежават същите възможности за заразяване с вируса, както и тези от Южна Америка.

Една трета от европейските държави са определени като “умерено рискови”. Сред тях, заедно с България, са още Италия, Малта, Франция, Хърватия, Израел, Испания, Монако, Сан Марино, Турция, Швейцария, Гърция, Румъния, Словения, Грузия, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина.

До момента в Европа с вируса Зика са заразени 400 души, но не е регистрирано разпространението на болестта. Всички са заболели по време на пътувания в Южна Америка. При повечето няма симптоми на вируса, при други са много малки като обриви, висока температура и главоболие.

Зика се свързва и с болестта Guillian-Barreov, която предизвиква отслабване на мускулите, дихателни проблеми и парализа.

 

Източник: БГНЕС