Българин откри уникална полезна бактерия

Published by burn on

Българин, завършил в Харвард, се връща у нас и създава нещо, което понастоящем се продава на Пето авеню в Ню Йорк, а световноизвестната телевизионна водеща Опра Уинфри го препоръчва на цяла Америка.

Лактобацилус булгарикус е бактерията, с която България е известна в цял свят. Само че тук не става въпрос за прословутото кисело мляко, а за същата бактерия, но извлечена от бяло кокиче и превърната в пробиотик, който пие цяла Америка.

Кирил Петков, екип от учени на Софийския университет и проф. Контратенко, успяват да открият уникална по рода си полезна бактерия, която се бори с вредните такива в човешкия организъм.

„ Може да се намери на кокиче в България, а расте и на други цветя. Тази бактерия, тъй като е растителна в природата, расте в биоморковен сок . Идеята е да се изцедят биоморкови, да ферментираме сока с тази бактерия, махаме влагата от течността и прахът, който остава, е 100% био морков с лактобацилус булгарикус . Уникален е заради това, че няма алергени, няма изкуствени добавки, няма нищо, което по някакъв начин да вреди на организма, а едновременно самата бактерия е уникална в това, че побеждава болестотворните бактерии”, обяснява Кирил Петков.

Той завършва образованието си в Харвард, но за разлика от много други българи не остава в чужбина, а решава да се върне в родината си България.

През 1994 година родителите му са емигрирали в Канада. След 7 клас той отива там, но се връща всяко лято в България.

„Тук ми беше много хубаво да си изкарвам летата и когато завърших Харвард, имах 3 опции – можех да работя за Обединените нации, можех да работя за една голяма финансова институция в Ню Йорк или намерих един мой съученик, който е от доста заможно семейство, който беше готов да инвестира в някакъв тип по-рискова инвестиция в България. На мен ми се стори невероятно интересно да се върна тук и да започна нещо мое на базата на това, което бях вече понаучил и натрупал опит”, разяснява Кирил.

Той използва вече изградената връзка с Харвардския университет, като им показва уникалната българска бактерия, а те остават озадачени.

„Харвардски професор, който е шеф на микробиологията в Харвард 35 години, не беше виждал такава бактерия. Той ни се обади след около 6 месеца проверки на самия щам и каза: За 35 години аз не съм виждал нито един път една бактерия, да бъде толкова силна срещу болестотворни бактерии, но въобще да не докосва добрите бактерии. И каза: Вие сте намерили може би нещо съвсем уникално”, отбелязва Кирил.

Решават да сложат продукта като добавка в сокове. Така той стига до широкия потребител в цяла Америка. Не след дълго идват и успехите.

„Например на „Вог” моделите започнаха да го пият, започнаха да се снимат, да си правят селфита с него, стана популярното нещо в Манхатън за топмоделите”, допълва Кирил.

Следва признание и от самата Опра Уинфри, която включва продукта в списанието си.

Кирил казва, че когато имаш добра идея, не трябва да си я пазиш за себе си, а напротив – да направиш всичко възможно тя да се осъществи. Независимо дали си в чужбина или в България, невъзможни неща няма.

Categories: Новини