Безплатни прегледи за туберкулоза от 21 до 25 март в областните болници в страната.

Published by burn on

Във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, се организира кампания в цялата страна за безплатни скринингови изследвания за риск от туберкулоза, съобщават от регионалните болници. Инициативата се провежда периодично и е във връзка с Програма “Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Отделението по фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен организира Седмица на отворени врати от 21 до 25 март за скринингови изследвания за риск от туберкулоза, съобщават от лечебното заведение. През цялата седмица, от 8,30 до 13.00 часа, специалистът д-р Снежана Колева ще извършва безплатни прегледи на пациентите.

В МБАЛ „Св. Иван Рилски”- Дупница изследването ще се провежда от 8 до 18 часа, всеки работен ден в отделението по белодробни заболявания. Пробите са напълно безплатни. Ако при някои от пациентите пробата се окаже положителна, ще бъдат назначени допълнителни изследвания.

Шуменската болница провежда кампанията от 8:30 ч. до 13:00 ч. в консултативния кабинет на Фтизиатрично звено към Първо вътрешно отделение. Там ще се извършват анкети и прегледи на всички желаещи лица с оплаквания от дихателната система. Прегледи ще се извършват независимо от здравноосигурителния статус на лицата. На 24 март от 13:00 ч. в залата на Регионална здравна инспекция – Шумен, д-р Шакир ще представи презентация на тема „Обединени в борбата с туберкулозата”.

Болницата за лечение на белодробни болести в Троян ще извършва безплатни прегледи и скрининг на жители от Ловешка област всеки делничен ден от 8.00 до 13.00 часа.

В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” в Смолян ще се извършват безплатни профилактични прегледи и изследвания за заболяването. Прегледите ще ce извършват от д-p Юлияна Лазарова всеки ден от 08.00 до 15.30 часа в кабинет за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение.

От 21 до 25 март, от 8 до 13 часа, всеки може да провери своя статус като се изследва за коварната „жълта гостенка”, съобщи д-р Цветан Петров, специалист в отделението по пневмология и фтизиатрия в Монтанската болница.

Монтана е сред областите с най-висока заболеваемост от туберкулоза в страната. Огнища на болестта има сред ромското население във Вършец и Долни Цибър. Тенденцията от 2008 г. насам е за незначително намаляване на болните, като те са намалели от 52 на 42 на 100 000 броя жители, но се увеличават случаите на пациенти, които се откриват късно и са в тежка форма. За първи път в дългата си практика д-р Цветан Петров видял тук през миналата година 16-годишна родилка, която била с тежка туберкулоза и бебето й се разболяло наскоро след раждането, вероятно заразено от майка си, които вече за щастие са излекувани.

В Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив също ще се извършва скрининг на риска от туберкулоза, медицински консултации, а на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания. Консултациите ще се извършват всеки делничен ден от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“ на адрес бул. Пещерско шосе 66 А. Повече информация можете да получите на телефони: 032/602 770 и 032/602604.

Специалистите отчитат, че през последните години подобни кампании се доказват като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията.

Със седмицата на отворените врати се цели да се повиши информираността по отношение на туберкулозата и да се даде на всеки пациент достъп до здравни услуги, допълниха от университетската болница.

На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии. През седмицата на „Отворени врати” ще се извършват няколко основни дейности: скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи на лица със съмнения за туберкулоза и допълнителни изследвания при тях.

Глобалният фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН осигурява финансиране за превенция и лечението им в България. През октомври миналата година стартира нова 3-годишна програма за намаляване на тези социално значими заболявания. В частност за болните от туберкулоза се полага напълно безплатно лечение, без значение дали имат здравни осигуровки или не. Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се дават по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца.

За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансира 2- годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им. Програмата осигурява и средства за кампании за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти.

За периода от старта пред октомври до края на миналата година Фондът е отпуснал на Монтана около 12 хиляди евро.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване. Тя поразява най-често белия дроб, но може да засегне централната нервна система, лимфните възли, бъбреците, мозъка, сърцето, костите и ставите, очите и други органи. След като става ясно, че „жълтата гостенка“ е заразно заболяване, редица държави предприемат строги законодателни мерки за ограничаването й. Болестта се счита за „социална“, засягаща най-често бедното население, поради лошите битови и хигиенни условия и непълноценно хранене. След дългогодишно научно изследване, на 24 март 1882 година Робърт Кох идентифицира причинителят на туберкулозата – Mucobacterium tuberculosis. За своя принос той получава Нобелова награда за физиология и медицина. И до днес всяка година на 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Източници на зараза са болни от туберкулоза хора или животни.

Разпространяването на заразата става предимно при непосредствен контакт. Инфекцията прониква в организма най-често през дихателните пътища. Haй-зacтpaшeни от зapaзявaнe и зaбoлявaнe ca живeeщитe и paбoтeщитe в eднo пoмeщeниe c бoлeн чoвек. От тyбepкyлoзa ce разболяват лица с подтисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето.

Източник: Български здравен портал

Categories: Новини